Pączki z adwokatem

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 200 ml mleka Łaciate
  • 5 dag drożdży
  • 5 dag masła Łaciate
  • 3 łyżki spirytusu
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • ⅓ łyżeczki sol
  • 5 dag cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią

Nadzienie:

  • 1 szklanka likieru adwokat
  • 200 ml mleka Łaciate
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki budyniu waniliowego

Polewa czekoladowa:

  • 125 g masła Łaciate
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 3-4 łyżki kakaa
  • 3-4 łyżki mleka Łaciate

Dodatkowo:

  • Polewa czekoladowa
  • Wiórki z białej czekolady
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z łyżką cukru, wymieszać z połową ciepłego mleka i 1 łyżką mąki. Przykryć i pozostawić na 10 minut w ciepłym miejscu.





Krok 2

Całe jajka i żółtka zmiksować z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.





Krok 3

Pozostałą mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, wlać rozczyn, resztę mleka, jajka i sól, wyrabiać około 10 minut. Pod koniec wyrabiania dodać spirytus i rozpuszczone, przestudzone masło. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.





Krok 4

Z wyrośniętego ciasta formować pączki i układać na posypanej mąką desce. Przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia. Następnie smażyć na rozgrzanym, głębokim oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.





Krok 5

Połowę mleka z cukrem zagotować. Resztę zimnego mleka zmiksować z żółtkami, mąką, proszkiem budyniowym i likierem. Połączyć z gorącym mlekiem i mieszając gotować przez 1 minutę. Następnie przykryć folią spożywczą, ostudzić.





Krok 6

Zimne pączki nadziać kremem za pomocą szprycy. Oblać polewą i posypać płatkami z białej czekolady.





Polewa czekoladowa

Rozpuścić w rondelku masło, dodać mleko i cukier puder. Gdy cukier puder się rozpuści, zdjąć z ognia, dodać kakao i mieszać. Polewę przestudzić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.