Paella na małżach

Pyszne i syte danie z dodatkiem małży, filetów rybnych, krewetek i kurczaka. Zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienie. Zajmuje trochę czasu, ale efekt jest tego wart.

Danie: Obiad

Osób: 2-4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Skorupiaki

Danie: Obiad

Osób: 2-4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Skorupiaki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 0,5 kg małży
  • 3 udka z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 czerwone cebule
  • 300g krewetek
  • 300g filetów rybnych
  • 300g ryżu
  • ½ szklanki groszku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • Garść natki pietruszki
  • Szczypta szafranu
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Udka obsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju na złoto z każdej strony, a następnie przekładamy na talerz. Kiedy się wystudzą obieramy mięso z kości i kroimy w kostkę. Na tej samej patelni podsmażamy małże do czasu, aż muszle się pootwierają.



Krok 2

Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i dodajemy do małży. Paprykę kroimy w kostkę/paseczki i również dodajemy do małży, a następnie całość podsmażamy. Dodajemy pokrojone w kostkę filety rybne i krewetki, a także groszek i dusimy kolejne 5-10 minut. Po tym czasie przekładamy wszystko do miski.



Krok 3

Nastawiamy piekarnik na 180ºC. Na patelni natomiast dusimy ryż z bulionem i szafranem przez 15-20 minut. Doprawiamy słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem.



Krok 4

Wszystkie składniki mieszamy razem na patelni. Przykrywamy folią i pieczemy 15-20 minut. Podajemy z natką pietruszki lub szczypiorkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.