Pyszne i syte danie z dodatkiem małży, filetów rybnych, krewetek i kurczaka. Zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienie. Zajmuje trochę czasu, ale efekt jest tego wart.
Danie: Obiad
Osób: 2-4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Trudne
Alergeny: Skorupiaki
Udka obsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju na złoto z każdej strony, a następnie przekładamy na talerz. Kiedy się wystudzą obieramy mięso z kości i kroimy w kostkę. Na tej samej patelni podsmażamy małże do czasu, aż muszle się pootwierają.
Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i dodajemy do małży. Paprykę kroimy w kostkę/paseczki i również dodajemy do małży, a następnie całość podsmażamy. Dodajemy pokrojone w kostkę filety rybne i krewetki, a także groszek i dusimy kolejne 5-10 minut. Po tym czasie przekładamy wszystko do miski.
Nastawiamy piekarnik na 180ºC. Na patelni natomiast dusimy ryż z bulionem i szafranem przez 15-20 minut. Doprawiamy słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem.
Wszystkie składniki mieszamy razem na patelni. Przykrywamy folią i pieczemy 15-20 minut. Podajemy z natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Dodaj komentarz