Schab BBQ

Znane wszystkim i lubiane danie grillowe. Aromatyczny sos barbecue i grillowany schab to bardzo dobre połączenie, które zawsze się udaje. Potrzeba trochę czasu na marynowanie - ale warto.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Soja

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Soja

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 kg schabu

Sos

  • 0,5 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki chili
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy sos BBQ. Na oleju szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidory obieramy ze skórek, kroimy w drobną kostkę i dodajemy na patelnię. Razem dusimy ok. 5 minut.



Krok 2

Po tym czasie na patelnię dodajemy pozostałe składniki sosu. Wszystko razem gotujemy kolejne 10 minut, po czym blendujemy i studzimy.



Krok 3

Schab myjemy, osuszamy, po czym kroimy na plastry i nacieramy przygotowanym sosem. Odstawiamy na 2 godziny.



Krok 4

Schab grillujemy na rozgrzanym ruszcie, polewając sosem BBQ. Podajemy również z sosem BBQ.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.