Wegańskie pulpeciki

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Pulpeciki:

  • ⅔ szklanki ugotowanej soczewicy
  • ⅔ szklanki kaszy jaglanej
  • olej
  • ½ cebuli
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 2 łyżeczki oleju
  • ½ cebuli
  • ½ ząbka czosnku
  • papryka chilli w proszku
  • ok. 150 g cukinii
  • ok. 500 g pomidorów malinowych
  • ¼ łyżeczki mielonej kurkumy
  • ¼ łyżeczki garam masali
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Przygotowanie:

Drobno posiekać cebulę, czosnek i chilli. Umyć cukinię i pokroić w kostkę. Sparzyć pomidory, obrać ze skórki i obrać w kostkę. Na oleju zeszklić cebulę. Wymieszać z ugotowaną soczewicą i kaszą jaglaną, posypać solą i pieprzem. Uformować małe pulpeciki, a następnie obtoczyć w oliwie. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni na oliwie aż do zrumienienia delikatnie je obracając. Sos: Na oleju zeszklić cebulę, wrzucić czosnek i chilli i podsmażyć. Wrzucić cukinię i mieszając smażyć około 2-3 minuty. Wrzucić przyprawy, dodać pomidory i posypać solą i pieprzem. Mieszając smażyć kolejne 4-5 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.