Przygotowany wcześniej bulion doprowadzić do wrzenia razem z szafranem. Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Następnie umyć i pokroić paprykę oraz cukinię. Sparzyć pomidora i usunąć skórkę a następnie pokroić w kostkę.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i dodać pokrojonego kurczaka. Obsmażać przez około 5 minut. Dodać paprykę i cukinię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec dorzucić pomidory i smażyć przez około 5-7 minut. Dodać przyprawy - sól, pieprz oraz paprykę w proszku. Następnie podlać białym winem i gotować przez 3 minuty do odparowania alkoholu. Po tym czasie dodać passatę i dosypać suchy ryż.
Zalać wszystko bulionem i dokładnie wymieszać. Gotować przez 10 minut, zmniejszyć ogień i dodać oczyszczone krewetki. Patelnię przykryć pokrywką lub folią aluminiową i zostawić na ogniu na kolejne 5 minut po czym wyłączyć ogień i zostawić pod przykryciem kolejne parę minut. Udekorować natką pietruszki.
Dodaj komentarz