Paella z krewetkami i szafranem

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Skorupiaki

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Skorupiaki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 300 g piersi z kurczaka
  • - 1 litr bulionu drobiowego z szafranem
  • - 1/3 szklanki białego wina
  • - 10 obranych krewetek
  • - 1 czerwona papryka
  • - 1 cukinia
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 duży pomidor
  • - 3 łyżki passaty pomidorowej
  • - 300 g ryżu arborio
  • - 3 łyżki oliwy
  • -1/2 słodkiej papryki w proszku
  • -1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • - sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowany wcześniej bulion doprowadzić do wrzenia razem z szafranem. Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Następnie umyć i pokroić paprykę oraz cukinię. Sparzyć pomidora i usunąć skórkę a następnie pokroić w kostkę.



Krok 2

Na dużej patelni rozgrzać oliwę i dodać pokrojonego kurczaka. Obsmażać przez około 5 minut. Dodać paprykę i cukinię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec dorzucić pomidory i smażyć przez około 5-7 minut. Dodać przyprawy - sól, pieprz oraz paprykę w proszku. Następnie podlać białym winem i gotować przez 3 minuty do odparowania alkoholu. Po tym czasie dodać passatę i dosypać suchy ryż.



Krok 3

Zalać wszystko bulionem i dokładnie wymieszać. Gotować przez 10 minut, zmniejszyć ogień i dodać oczyszczone krewetki. Patelnię przykryć pokrywką lub folią aluminiową i zostawić na ogniu na kolejne 5 minut po czym wyłączyć ogień i zostawić pod przykryciem kolejne parę minut. Udekorować natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.