Gęś z sosem grzybowym

Gęś z sosem grzybowym to smaczna potrawa, która przypadnie do gustu każdemu, kto lubi grzyby. Idealnie nadaje się jako danie główne na rodzinny obiad.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

3.33/5

Oceń przepis

Ocena

3.33/5

Oceń przepis

Składniki

  • 500 g piersi gęsi
  • 500 g grzybów leśnych (np. podgrzybki)
  • 3 cebule
  • 5 łyżek masła
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki śmietanki Łaciatej 30 %
  • 2 szklanki wody

Przygotowanie

Krok 1

Pierś z gęsi kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Grzyby dokładnie oczyszczamy, połowę drobno kroimy, a drugą połowę zostawiamy w całości (możemy naciąć lekko kapelusze).



Krok 2

Do gęsiny dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i dusimy, aż cebulka się zeszkli.



Krok 3

Dodajemy grzyby i pokrojoną w kostkę marchewkę. Smażymy razem ok. 10 minut, po czym zalewamy 2 szklankami wody. Dusimy ok. 30 minut na małym ogniu. Dodajemy śmietankę Łaciatą, mieszamy i dusimy jeszcze przez 5 minut.



Wskazówki

Można podawać z ulubionymi warzywami, które wcześniej należy ugotować al dente.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.