Gęś z sosem grzybowym to smaczna potrawa, która przypadnie do gustu każdemu, kto lubi grzyby. Idealnie nadaje się jako danie główne na rodzinny obiad.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Pierś z gęsi kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Grzyby dokładnie oczyszczamy, połowę drobno kroimy, a drugą połowę zostawiamy w całości (możemy naciąć lekko kapelusze).
Do gęsiny dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i dusimy, aż cebulka się zeszkli.
Dodajemy grzyby i pokrojoną w kostkę marchewkę. Smażymy razem ok. 10 minut, po czym zalewamy 2 szklankami wody. Dusimy ok. 30 minut na małym ogniu. Dodajemy śmietankę Łaciatą, mieszamy i dusimy jeszcze przez 5 minut.
Można podawać z ulubionymi warzywami, które wcześniej należy ugotować al dente.
Dodaj komentarz