Pałeczki mozzarelli

Panierowane pałeczki mozzarelli to świetny pomysł na imprezową przystawkę. Są chrupiące i ociekające topiącym się serem - jak można ich nie kochać? ❤️ Będą smakowały jeszcze lepiej zanurzone w domowym sosie marinara, w sosie czosnkowym lub po prostu w Twoim ulubionym sosie.

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g sera Mozzarella w kostce Mlekpol
  • 1 szklanka bułki tartej lub panierki panko
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki mąki uniwersalnej
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Pokrój mozzarellę na podłużne pałeczki, a potem włóż je do zamrażalnika i pozostaw, aż do pełnego zamarznięcia (min. 2h).



Krok 2

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Naszykuj też blachę, wykładając ją papierem do pieczenia.



Krok 3

Roztrzep jajka na głębokim talerzu i naszykuj stację do panierowania - na drugim talerzu naszykuj panierkę, a na trzecim mąkę. Panierkę dopraw obficie solą i pieprzem.



Krok 4

Obtocz zamrożone patyczki mozzarelli w mące, następnie zanurz je w jajku, panko, ponownie w jajku, a potem jeszcze raz w panko. Gotowy patyczek ułóż na blasze do pieczenia. Powtórz czynność z każdym kawałkiem sera.



Krok 5

Piecz mozzarellę przez 8-10 minut. Uważnie obserwuj, czy ser nie wyciekł.



Krok 6

Patyczki mozzarelli podawaj z sosami do maczania. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.