Panierowane pałeczki mozzarelli to świetny pomysł na imprezową przystawkę. Są chrupiące i ociekające topiącym się serem - jak można ich nie kochać? ❤️ Będą smakowały jeszcze lepiej zanurzone w domowym sosie marinara, w sosie czosnkowym lub po prostu w Twoim ulubionym sosie.
Osób: 1
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Pokrój mozzarellę na podłużne pałeczki, a potem włóż je do zamrażalnika i pozostaw, aż do pełnego zamarznięcia (min. 2h).
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Naszykuj też blachę, wykładając ją papierem do pieczenia.
Roztrzep jajka na głębokim talerzu i naszykuj stację do panierowania - na drugim talerzu naszykuj panierkę, a na trzecim mąkę. Panierkę dopraw obficie solą i pieprzem.
Obtocz zamrożone patyczki mozzarelli w mące, następnie zanurz je w jajku, panko, ponownie w jajku, a potem jeszcze raz w panko. Gotowy patyczek ułóż na blasze do pieczenia. Powtórz czynność z każdym kawałkiem sera.
Piecz mozzarellę przez 8-10 minut. Uważnie obserwuj, czy ser nie wyciekł.
Patyczki mozzarelli podawaj z sosami do maczania. Smacznego!
Dodaj komentarz