Roladki z bakłażana z pastą z pieczonego czosnku

Gruzińskie roladki z bakłażana wypełnione pastą z pieczonego czosnku oraz pomidorkami koktajlowymi, posypane pestkami granatu - prawdziwa eksplozja smaków. Idealne na przystawkę, przekąskę imprezową lub kolację. Ich przygotowanie jest nieco czasochłonne, jednak zdecydowanie warto poświęcić chwilę.

Danie: Kolacja

Osób: 2-3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Bez glutenu

Danie: Kolacja

Osób: 2-3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • 1 główka czosnku
  • 100 g serka śmietankowego Łaciaty naturalny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 garść pomidorków koktajlowych
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

Dodatkowo:

  • pestki granatu

Przygotowanie

Krok 1

Przetnij główkę czosnku na pół, aby widoczny był przekrój ząbków. Nie obieraj go. Przełóż go do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywką i piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.



Krok 2

Bakłażana umyj, osusz i pokrój wzdłuż w około 0,5 cm plastry. Posól i przełożyć na sito. Po około 20 minutach odsącz na ręczniku papierowym. Popieprz.



Krok 3

Na patelni grillowej rozgrzej oliwę z oliwek. Połóż na nią plastry bakłażana i grilluj z obu stron, aż do miękkości. Odstaw do ostygnięcia.



Krok 4

Upieczony czosnek wyciśnij z łupin do miski. Chwilę przestudź, a następnie dodaj serek śmietankowy. Dokładnie wymieszaj.



Krok 5

Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i przekrój na pół.



Krok 6

Każdy plaster bakłażana posmaruj pastą z pieczonego czosnku, połóż na nich pokrojone pomidorki, a potem zawiń w roladki.



Krok 7

Roladki przełóż na talerz, a na koniec posyp pestkami granatu. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.