Banalnie proste w przygotowaniu, smaczne i efektownie prezentujące się danie. Pałeczki z kurczaka obłożone bekonem i podane z sosem pieczarkowo-pietruszkowym. Całości dopełniają oliwki. Danie idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Filety z kurczaka kroimy wzdłuż na podłużne, dość grube paski (1 filet kroimy na 3-4 części), przyprawiamy.
Każdy pasek zawijamy dokładnie w plastry boczku. Całość obsmażamy na oliwie z każdej strony na złoto. Przekładamy na talerz.
Na patelnię po kurczaku dodajemy śmietankę Łaciatą i podgrzewamy. ¾ natki pietruszki i obrane pieczarki blendujemy, po czym dodajemy do śmietanki Łaciatej. ¼ natki drobno siekamy i również dodajemy do śmietanki Łaciatej. Przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Mieszamy i czekamy, aż sos zgęstnieje.
Oliwki kroimy w plasterki i dodajemy do sosu. Pałeczki z kurczaka podajemy z sosem i np. pieczonymi ziemniakami.
Dodaj komentarz