Pałeczki z kurczaka z bekonem i sosem pieczarkowo-pietruszkowym

Banalnie proste w przygotowaniu, smaczne i efektownie prezentujące się danie. Pałeczki z kurczaka obłożone bekonem i podane z sosem pieczarkowo-pietruszkowym. Całości dopełniają oliwki. Danie idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 250 g bekonu w plastrach
  • 250 g pieczarek
  • 1 szklanka Śmietanki Łaciatej 12%
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 12 oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 3 łyżki oliwy

Przygotowanie

Krok 1

Filety z kurczaka kroimy wzdłuż na podłużne, dość grube paski (1 filet kroimy na 3-4 części), przyprawiamy.



Krok 2

Każdy pasek zawijamy dokładnie w plastry boczku. Całość obsmażamy na oliwie z każdej strony na złoto. Przekładamy na talerz.



Krok 3

Na patelnię po kurczaku dodajemy śmietankę Łaciatą i podgrzewamy. ¾ natki pietruszki i obrane pieczarki blendujemy, po czym dodajemy do śmietanki Łaciatej. ¼ natki drobno siekamy i również dodajemy do śmietanki Łaciatej. Przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Mieszamy i czekamy, aż sos zgęstnieje.



Krok 4

Oliwki kroimy w plasterki i dodajemy do sosu. Pałeczki z kurczaka podajemy z sosem i np. pieczonymi ziemniakami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.