Jedni je kochają - inni nienawidzą. Flaczki, czyli potrawa wzbudzająca bardzo skrajne uczucia. W tej wersji tradycyjne flaki, które są najbardziej popularne pośród różnych wersji tej zupy.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler
Warzywa obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Gotujemy wywar ze skrzydełek (skrzydełka zalewamy w garnku ok. 1 litrem wody, dodajemy lubczyk, ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy ok. 20 minut). Po tym czasie skrzydełka wyjmujemy, a do wywaru mięsnego dodajemy flaki. Gotujemy ok. 50 minut.
Dodajemy warzywa starte na tarce i pokrojony na talarki por i gotujemy kolejne 15 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
Przygotowujemy zasmażkę z masła i mąki, dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze około 5 minut.
Dodaj komentarz