Flaczki

Jedni je kochają - inni nienawidzą. Flaczki, czyli potrawa wzbudzająca bardzo skrajne uczucia. W tej wersji tradycyjne flaki, które są najbardziej popularne pośród różnych wersji tej zupy.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1,5 kg oczyszczonych flaków
  • - 3 marchewki
  • - 2 pietruszki
  • - 1 seler
  • - 2 skrzydełka z kurczaka
  • - 1 por
  • - 3 kulki ziela angielskiego
  • - 3 liście laurowe
  • - 1 łyżeczka ostrej papryki
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 2 łyżki majeranku
  • - 1 łyżka masła
  • - 1 łyżka mąki
  • - garść lubczyku

Przygotowanie

Krok 1

Warzywa obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Gotujemy wywar ze skrzydełek (skrzydełka zalewamy w garnku ok. 1 litrem wody, dodajemy lubczyk, ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy ok. 20 minut). Po tym czasie skrzydełka wyjmujemy, a do wywaru mięsnego dodajemy flaki. Gotujemy ok. 50 minut.



Krok 2

Dodajemy warzywa starte na tarce i pokrojony na talarki por i gotujemy kolejne 15 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem.



Krok 3

Przygotowujemy zasmażkę z masła i mąki, dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze około 5 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.