Śledź z sosem jabłkowym

Tradycyjne danie na Wigilię lub rodzinne spotkania. Proste w przygotowaniu i smaczne – sukces kulinarny gwarantowany.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych
  • 1 szklanka mleka Łaciate
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru

Sos:

  • 1 szklanka Śmietanki Łaciatej 30%
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 kwaśne jabłka
  • 1 posiekana cebulka

Dodatkowo

  • Do dekoracji natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Filet moczymy w wodzie przez 8 godzin, dwukrotnie ją zmieniając. Następnie odlewamy wodę i zalewamy schłodzonym mlekiem i moczymy jeszcze przez 2 godziny.



Krok 2

Następnie wyjmujemy filet, suszymy i kroimy w kostkę. Przygotowujemy sos: ogórki i oczyszczone z gniazd jabłka drobno kroimy, mieszamy z cebulą oraz śmietanką Łaciatą i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.



Krok 3

Kawałki śledzia dodajemy do sosu ze Śmietanką Łaciatą i jabłkiem, całość mieszamy. Ozdabiamy natką pietruszki.



Wskazówki

Do sosu możemy dodać starty chrzan.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.