Śledź z sosem jabłkowym

Tradycyjne danie na Wigilię lub rodzinne spotkania. Proste w przygotowaniu i smaczne – sukces kulinarny gwarantowany.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych
  • 1 szklanka mleka UHT Łaciate 2%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru

Sos:

  • 1 szklanka śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 kwaśne jabłka
  • 1 cebula

Dodatkowo

  • natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Filety namocz w wodzie przez 8 godzin. W tym czasie warto dwukrotnie zmienić im wodę. Następnie odlej wodę i zalej schłodzonym mlekiem. Mocz jeszcze przez 2 godziny.



Krok 2

Następnie wyjmij filety, osusz je i pokrój w kostkę.



Krok 3

Przygotuj sos. Ogórki i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka pokrój drobno. Cebulę posiekaj. W miseczce połącz ogórki, jabłka, cebulę i śmietankę. Przypraw solą, pieprzem i cukrem.



Krok 4

Dodaj śledzie i całość dokładnie wymieszaj. Przed podaniem ozdób natką pietruszki. Smacznego!



Wskazówki

Do sosu możesz dodać także starty chrzan.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.