Pyszna pieczona kaczka z owocami to danie idealne na romantyczną kolację. Sprawdzi się również jako przystawka na przyjęcie lub po prostu szybki lunch czy kolację. Smakuje każdemu.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Skórę na kaczce nacinamy w kratkę. Mieszamy składniki marynaty. Kaczkę nacieramy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki.
Kaczkę obsmażamy na oliwie i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy obrane i pokrojone pomarańcze oraz pokrojone brzoskwinie bez pestek. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowujemy sos. Kroimy w drobną kostkę obrane pomarańcze i brzoskwinie bez pestek. Wkładamy do rondelka i smażymy. Dodajemy miód i wino. Całość dusimy. Blendujemy i dodajemy 1 łyżkę śmietanki Łaciatej. Dusimy jeszcze przez 5 minut.
Kaczkę kroimy w plastry, podajemy z owocami i sosem. Dekorujemy tymiankiem lub innymi ziołami.
Dodaj komentarz