Pieczona kaczka z owocami i sosem

Pyszna pieczona kaczka z owocami to danie idealne na romantyczną kolację. Sprawdzi się również jako przystawka na przyjęcie lub po prostu szybki lunch czy kolację. Smakuje każdemu.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 filety z kaczki
  • 2 brzoskwinie
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki oliwy
  • tymianek do dekoracji

Sos:

  • brzoskwinie
  • 2 pomarańcze
  • 3 łyżki miodu
  • ½ szklanki białego wina
  • 1 łyżka śmietanki Łaciatej 12%

Marynata:

  • 3 łyżki oleju
  • sok z 1 pomarańczy
  • 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
  • 3 łyżki ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Skórę na kaczce nacinamy w kratkę. Mieszamy składniki marynaty. Kaczkę nacieramy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki.



Krok 2

Kaczkę obsmażamy na oliwie i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy obrane i pokrojone pomarańcze oraz pokrojone brzoskwinie bez pestek. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.



Krok 3

Przygotowujemy sos. Kroimy w drobną kostkę obrane pomarańcze i brzoskwinie bez pestek. Wkładamy do rondelka i smażymy. Dodajemy miód i wino. Całość dusimy. Blendujemy i dodajemy 1 łyżkę śmietanki Łaciatej. Dusimy jeszcze przez 5 minut.



Krok 4

Kaczkę kroimy w plastry, podajemy z owocami i sosem. Dekorujemy tymiankiem lub innymi ziołami.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.