Pieczona kaczka z owocami i sosem

5.00
Oceń przepis:
Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Średnie

Porcje

2

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego

Składniki

Składniki:

2 filety z kaczki

2 brzoskwinie

2 pomarańcze

2 łyżki oliwy

tymianek do dekoracji

Sos:

brzoskwinie

2 pomarańcze

3 łyżki miodu

½ szklanki białego wina

1 łyżka śmietanki Łaciatej 12%

Marynata:

3 łyżki oleju

sok z 1 pomarańczy

3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku

3 łyżki ziół prowansalskich

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1
  • Skórę na kaczce nacinamy w kratkę. Mieszamy składniki marynaty. Kaczkę nacieramy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki.
Krok 2
  • Kaczkę obsmażamy na oliwie i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy obrane i pokrojone pomarańcze oraz pokrojone brzoskwinie bez pestek. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 3
  • Przygotowujemy sos. Kroimy w drobną kostkę obrane pomarańcze i brzoskwinie bez pestek. Wkładamy do rondelka i smażymy. Dodajemy miód i wino. Całość dusimy. Blendujemy i dodajemy 1 łyżkę śmietanki Łaciatej. Dusimy jeszcze przez 5 minut.
Krok 4
  • Kaczkę kroimy w plastry, podajemy z owocami i sosem. Dekorujemy tymiankiem lub innymi ziołami.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0