Paluszki serowe z makiem

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kg białego sera
  • 3 jajka
  • ⅓ szkl. maku
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • Sól
  • Masło Łaciate
  • Cukier waniliowy,
  • Orzechy włoskie

Przygotowanie

Krok 1

Ser biały przemielić w maszynce do mięsa lub zmiksować.



Krok 2

Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.




Do przesianej mąki dodać ser, żółtka, mak i pianę z białek, zagnieść ciasto. Utoczyć cienkie wałeczki i pokroić na 4-5 cm kawałki.



Krok 4

Partami wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować około 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, wkładać na talerze.



Krok 5

Podawać okraszone zrumienionym masłem, posypane cukrem waniliowym i posiekanymi orzechami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.