Mięciutkie i wręcz rozpływające się w ustach bitki jagnięce uwielbiane są nie tylko przez dorosłych, ale i przez dzieci. Dodatek granatu sprawia, że potrawa ta nabiera wyjątkowości. Granat nadaje jej również wspaniały wygląd i słodki smak.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Piekarnik nastawiamy na 165 stopni. Jagnięcinę kroimy na kawałki. Oliwę z oliwek łączymy z oregano i miodem – nacieramy nimi mięso. Przyprawiamy solą i pieprzem, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego. Granaty pozbawiamy łupin, a nasionka wrzucamy do mięsa (zostawiamy 3 łyżki do ozdoby). Całość zalewamy winem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 165 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny. Przed podaniem posypujemy granatem i pietruszką.
Dodaj komentarz