Marchewkowe pierogi z truskawkami

Danie: Podwieczorek, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 3,5 szkl. mąki pszennej
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 25 dag ugotowanej marchewki
  • 1 łyżka oliwy

Dodatkowo:

  • 80-90 dag truskawek
  • Śmietana Łaciata 30%
  • Cukier puder
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Ugotowaną marchewkę pokroić i bardzo dokładnie zmiksować.





Krok 2

Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, proszku do pieczenia, jajko, oliwę, purée z marchewki i jogurt.





Krok 3

Zagnieść gładkie ciasto, przykryć folią, pozostawić na pół godziny, żeby odpoczęło.





Krok 4

Następnie ciasto rozwałkować, szklanką wyciąć krążki, ułożyć truskawki ( duże truskawki przekroić).





Krok 5

Dokładnie zlepić i stopniowo wrzucać do wrzącej, osolonej wody.





Krok 6

Gotować na wolnym ogniu około 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze. Podawać ze śmietaną lub jogurtem i cukrem.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.