Danie: Podwieczorek, Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Ugotowaną marchewkę pokroić i bardzo dokładnie zmiksować.
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, proszku do pieczenia, jajko, oliwę, purée z marchewki i jogurt.
Zagnieść gładkie ciasto, przykryć folią, pozostawić na pół godziny, żeby odpoczęło.
Następnie ciasto rozwałkować, szklanką wyciąć krążki, ułożyć truskawki ( duże truskawki przekroić).
Dokładnie zlepić i stopniowo wrzucać do wrzącej, osolonej wody.
Gotować na wolnym ogniu około 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze. Podawać ze śmietaną lub jogurtem i cukrem.
Dodaj komentarz