Panga w warzywach

Danie smaczne, delikatne i zaspakajające potrzeby witaminowe organizmu. Dostarcza białka i potrzebnego do oczyszczania jelit błonnika. Polecane dla dzieci i osób starszych.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Bez glutenu

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Bez glutenu


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 kg płatów dowolnej ryby (polecana panga) świeżej lub mrożonej
  • ½ kostki masła Łaciate
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1 duży seler
  • 2 duże pory
  • 1 brokuł (skład warzyw za każdym razem może być inny)
  • 2 pomidory

Przygotowanie

Krok 1

Warzywa obieramy, czyścimy i dokładnie myjemy. Warzywa korzenne ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pozostałe warzywa kroimy w talarki lub różyczki.



Krok 2

Rozdrobnione warzywa zalewamy osoloną wodą i gotujemy. Dusimy pod pokrywką razem z pokrojonym masłem, często mieszając. Doprowadzamy do postaci al dente (lekko twardawe).



Krok 3

Połowę podduszonych warzyw wyjmujemy. Układamy kawałki ryby. Posypujemy solą i pieprzem ziołowym. Przykrywamy wyjętymi wcześniej warzywami.



Krok 4

Dusimy razem do miękkości ryby, nie mieszając. Podajemy najlepiej z ryżem. Wyjmujemy łyżką cedzakową.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.