Panierowane skrzydełka kurczaka w marynacie z maślanki

Marynowanie kurczaka w maślance jest już tradycyjnym amerykańskim sposobem na cudowne skrzydełka. Maślanka nada naszemu mięsu miękkości i soczystości, a co najważniejsze, niecodziennego smaku. Dodajmy do tego piękną, złoto-brązową, chrupiącą panierkę i mamy skrzydełka, które przebiją smakiem te z restauracji. Skrzydełka te doskonale komponują się z frytkami stekowymi, kolbą kukurydzy czy sałatką coleslaw.

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie:

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Skrzydełka i marynata:

  • - 700 g skrzydełek z kurczaka,
  • - 500 ml naturalnej Maślanki Mrągowskiej,
  • - 1 łyżeczka soli,
  • - 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
  • - 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • - 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu,
  • - 1/2 łyżeczki tymianku,
  • - 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
  • - 1/2 łyżeczki białego pieprzu,
  • - 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

Panierka;

  • - 500 g mąki pszennej,
  • - 1 łyżeczka soli,
  • - 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • - 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • - 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • - 1/2 łyżeczki suszonej cebuli

Przygotowanie

Krok 1

Skrzydełka umyć i pokroić na trzy części, pozbywając się tej, która nie ma na sobie mięsa. Do dużej miski wlać maślankę, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Do maślanki wrzucić skrzydełka i wymieszać tak, aby wszystkie części były zanurzone. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na minimum 1,5 godziny do lodówki.



Krok 2

Mąkę wymieszać z przyprawami i rozgrzać olej do temperatury 170°C. Skrzydełka, prosto po wyjęciu z marynaty dokładnie obtoczyć w panierce i na chwilę odstawić, aby panierka stwardniała.



Krok 3

Tak przygotowane skrzydełka wrzucić na rozgrzany olej i smażyć do uzyskania złoto-brązowego koloru. Po usmażeniu ręcznikiem papierowym odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe skrzydełka najlepiej podawać z dodatkiem dipu, kolby kukurydzy i sałatki coleslaw. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.