Marynowanie kurczaka w maślance jest już tradycyjnym amerykańskim sposobem na cudowne skrzydełka. Maślanka nada naszemu mięsu miękkości i soczystości, a co najważniejsze, niecodziennego smaku. Dodajmy do tego piękną, złoto-brązową, chrupiącą panierkę i mamy skrzydełka, które przebiją smakiem te z restauracji. Skrzydełka te doskonale komponują się z frytkami stekowymi, kolbą kukurydzy czy sałatką coleslaw.
Osób: 3
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Skrzydełka umyć i pokroić na trzy części, pozbywając się tej, która nie ma na sobie mięsa. Do dużej miski wlać maślankę, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Do maślanki wrzucić skrzydełka i wymieszać tak, aby wszystkie części były zanurzone. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na minimum 1,5 godziny do lodówki.
Mąkę wymieszać z przyprawami i rozgrzać olej do temperatury 170°C. Skrzydełka, prosto po wyjęciu z marynaty dokładnie obtoczyć w panierce i na chwilę odstawić, aby panierka stwardniała.
Tak przygotowane skrzydełka wrzucić na rozgrzany olej i smażyć do uzyskania złoto-brązowego koloru. Po usmażeniu ręcznikiem papierowym odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe skrzydełka najlepiej podawać z dodatkiem dipu, kolby kukurydzy i sałatki coleslaw. Smacznego!
Dodaj komentarz