Panna cotta z galaretką pomarańczową

Panna cotta z galaretką pomarańczową, czyli włoski klasyczny deser z gotowanej śmietanki, który można zabrać ze sobą do pracy.

Danie: Deser

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Danie: Deser

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 ml śmietanki Łaciatej 30%
  • 250 ml mleka Łaciate
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej (na 500 ml wody)
  • 250 ml wody

Przygotowanie

Krok 1

Podgrzewamy połowę porcji mleka, rozpuszczamy w nim żelatynę. Całość mieszany, aby uniknąć powstawania grudek.



Krok 2

Pozostałą część mleka, śmietankę Łaciatą oraz cukier gotujemy na małym ogniu. Dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy.



Krok 3

Gotową masę przelewamy do słoiczków, pozostawiamy do przestygnięcia.



Krok 4 

W garnku rozrabiamy galaretkę w 250 ml wody (w połowie sugerowanej porcji), gotową galaretką zalewamy panna cotta umieszczoną w szklance. Zostawiamy do stężenia. Słoiczki zakręcamy i gotowe zabieramy ze sobą.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Niezapominajka

Opublikowany: 2018-01-20 22:54:00

Pyszny deserek :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.