Panna cotta z galaretką pomarańczową, czyli włoski klasyczny deser z gotowanej śmietanki, który można zabrać ze sobą do pracy.
Danie: Deser
Osób: 3
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Bez glutenu
Podgrzewamy połowę porcji mleka, rozpuszczamy w nim żelatynę. Całość mieszany, aby uniknąć powstawania grudek.
Pozostałą część mleka, śmietankę Łaciatą oraz cukier gotujemy na małym ogniu. Dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy.
Gotową masę przelewamy do słoiczków, pozostawiamy do przestygnięcia.
W garnku rozrabiamy galaretkę w 250 ml wody (w połowie sugerowanej porcji), gotową galaretką zalewamy panna cotta umieszczoną w szklance. Zostawiamy do stężenia. Słoiczki zakręcamy i gotowe zabieramy ze sobą.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Niezapominajka
Opublikowany: 2018-01-20 22:54:00
Pyszny deserek :)
Odpowiedz