Tradycyjny pieczony comber jagnięcy

Aromatyczny, przepięknie pachnący ziołami comber jagnięcy, który zachwyci każdego. Tradycyjny, a zarazem bardzo prosty. Z minimalną ilością dodatków.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg combru jagnięcego
  • - 2 kostki masła
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 3 ząbki czosnku
  • - 2 łyżki mąki
  • - 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • - garść rozmarynu
  • - 2 łyżeczki tymianku

Przygotowanie

Krok 1

Mięso myjemy i dokładnie osuszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Czosnek obieramy i ścieramy. Comber polewamy roztopionym tłuszczem, dodajemy starty czosnek, rozmaryn i tymianek.



Krok 2

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni i pieczemy w nim comber przez ok. 1 godzinę. W czasie pieczenia polewamy sosem własnym, aby pieczeń nie wyszła sucha.



Krok 3

Następnie wyjmujemy mięso na talerz, a sos zagęszczamy mąką. Dodajemy również przecier pomidorowy. Podajemy z pieczonymi ziemniakami polanymi sosem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.