Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Masło rozpuścić w mikrofali. Następnie wymieszać z ciepłym mlekiem i olejem. Odstawić. Jajka ubić z cukrami na gęstą, białą i puszystą masę (około 5-7 min.). Po tym czasie na zmianę dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczone masło z mlekiem i olejem. Krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera (tylko do połączenia, aby masa nie opadła). Ciasto przełożyć do prostokątnej formy wysmarowanej lekko olejem i oprószonej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170* i piec 40-45 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i odstawić na 10 minut. Następnie ciasto ponakłuwać patyczkiem lub widelcem (do samego dna) i łyżka po łyżce nasączać potrójnie mleczną mieszanką.
Składniki przelać do miski i wymieszać trzepaczką do połączenia. Powoli, łyżka po łyżce nasączyć równomiernie jeszcze ciepłe, ponakłuwane ciasto (nie odpinać brzegów!). Kiedy ciasto wystygnie - schłodzić w lodówce przez min. 2 godziny.
Migdały podprażyć na suchej patelni. Kiedy zaczną lekko się rumienić dodać cukier. Zmniejszyć moc palnika do minimum. Kiedy cukier zacznie się rozpuszczać natychmiast zdjąć z patelni i przestudzić. Śmietankę ubić na "lekko sztywną" pod koniec dodając cukier. Dodać żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć na dobrze schłodzone ciasto. Posypać podprażonymi z cukrem migdałami. Schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej wstawić zawinięte folią do lodówki na całą noc.
Dodaj komentarz