Świąteczne Ciasto Mleczne - Tres Leches Cake

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki na Ciasto Ucierane:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka 2% Łaciate
  • 90 g masła Łaciate
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Składniki na Mieszankę Potrójnie Mleczną:

  • 1 i 1/2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 szklanka mleka 2% Łaciate
  • 3/4 szklanki śmietanki 30% Łaciata

Składniki na Krem Śmietankowy z Migdałami

  • 300 ml śmietanki 30% Łaciata
  • 1 łyżka cukru
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny deserowej
  • 1/2 szklanki płatków migdałów + 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie

Wykonanie Ciasta Ucieranego

Masło rozpuścić w mikrofali. Następnie wymieszać z ciepłym mlekiem i olejem. Odstawić. Jajka ubić z cukrami na gęstą, białą i puszystą masę (około 5-7 min.). Po tym czasie na zmianę dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczone masło z mlekiem i olejem. Krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera (tylko do połączenia, aby masa nie opadła). Ciasto przełożyć do prostokątnej formy wysmarowanej lekko olejem i oprószonej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170* i piec 40-45 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i odstawić na 10 minut. Następnie ciasto ponakłuwać patyczkiem lub widelcem (do samego dna) i łyżka po łyżce nasączać potrójnie mleczną mieszanką.





Wykonanie Mieszanki Mlecznej

Składniki przelać do miski i wymieszać trzepaczką do połączenia. Powoli, łyżka po łyżce nasączyć równomiernie jeszcze ciepłe, ponakłuwane ciasto (nie odpinać brzegów!). Kiedy ciasto wystygnie - schłodzić w lodówce przez min. 2 godziny.





Wykonanie Kremu Śmietankowego i Wykończenie

Migdały podprażyć na suchej patelni. Kiedy zaczną lekko się rumienić dodać cukier. Zmniejszyć moc palnika do minimum. Kiedy cukier zacznie się rozpuszczać natychmiast zdjąć z patelni i przestudzić. Śmietankę ubić na "lekko sztywną" pod koniec dodając cukier. Dodać żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć na dobrze schłodzone ciasto. Posypać podprażonymi z cukrem migdałami. Schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej wstawić zawinięte folią do lodówki na całą noc.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.