Ravioli czekoladowe

-
Oceń przepis:

Autor przepisu:

Aneta Gwiner

Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Średnie

Porcje

4

Składniki

Ciasto

250 g mąki pszennej

3 łyżki kakao

1/2 szklanka wody

2 łyżki cukru

Farsz

1 op. serka maskarpone

śmietanka łaciata

odrobina soku z cytryny

szczypta cynamonu

1 gruszka

Sos

szczypta cukru pudru

1 tabliczka czekolady karmelowej białej

150 ml śmietanka łaciata

garść pałek migdałowych

Przygotowanie

Krok 1

  • Przygotowujemy ciasto. Cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie. Mąkę mieszamy z kakao i dolewamy wodę z cukrem. Ugniatamy ciasto, aż będzie elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny. Ciasto kroimy na pół. Jedną część ugniatamy i wałkujemy na cienko. Potem to samo robimy z drugą połową ciasta.  

Krok 2

  • Przygotowujemy farsz. Ubijamy śmietankę mikserem. dodajemy serek, sok z cytryny, cynamon i cukier puder. Mieszamy wszystko. Kroimy gruszkę w kostkę i dodajemy do farszu. delikatnie mieszamy.

Krok 3

  • Przygotowujemy sos. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę podgrzewamy, dolewamy do czekolady i mieszamy.

Krok 4

  • Na cieście w równych odległościach układamy po łyżeczce farszu. Przykrywamy drugim płatem ciasta. Wykrawamy nasze ravioli nożem lub specjalna wykrawaczką nasze ravioli z nadzieniem w środku. Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia na wierzch. Podajemy z sosem karmelowym i migdałami

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0