Ravioli czekoladowe

Autor:

Aneta Gwiner

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanka wody
  • 2 łyżki cukru

Farsz

  • 1 op. serka maskarpone
  • śmietanka łaciata
  • odrobina soku z cytryny
  • szczypta cynamonu
  • 1 gruszka

Sos

  • szczypta cukru pudru
  • 1 tabliczka czekolady karmelowej białej
  • 150 ml śmietanka łaciata
  • garść pałek migdałowych

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy ciasto. Cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie. Mąkę mieszamy z kakao i dolewamy wodę z cukrem. Ugniatamy ciasto, aż będzie elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny. Ciasto kroimy na pół. Jedną część ugniatamy i wałkujemy na cienko. Potem to samo robimy z drugą połową ciasta.





Krok 2

Przygotowujemy farsz. Ubijamy śmietankę mikserem. dodajemy serek, sok z cytryny, cynamon i cukier puder. Mieszamy wszystko. Kroimy gruszkę w kostkę i dodajemy do farszu. delikatnie mieszamy.



Krok 3

Przygotowujemy sos. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę podgrzewamy, dolewamy do czekolady i mieszamy.



Krok 4

Na cieście w równych odległościach układamy po łyżeczce farszu. Przykrywamy drugim płatem ciasta. Wykrawamy nasze ravioli nożem lub specjalna wykrawaczką nasze ravioli z nadzieniem w środku. Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia na wierzch. Podajemy z sosem karmelowym i migdałami



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.