Farsz z jagnięciny zapewni potrawie niepowtarzalny smak i piękny zapach. Danie polecane na szczególne okazje. Proste w przygotowaniu i pięknie prezentujące się - z pewnością zachwyci gości.
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Papryki dokładnie myjemy, górną część z ogonkiem ucinamy, a z wnętrza usuwamy pestki. Odcięte główki odkładamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, do której dodajemy pokrojoną drobno cebulę i lekko ją szklimy. Dodajemy mięso, które smażymy i jednocześnie rozdrabniamy. Dodajemy czosnek i smażymy. Następnie wrzucamy pomidory z puszki i przyprawiamy. Przy gotowaniu dodajemy stopniowo bulion i zioła.
Papryki nadziewamy przygotowanym farszem, każdą z nich przykrywamy odciętą wcześniej górną częścią. Pomidory mieszamy z bulionem, dodajemy łyżkę oliwy i chili.
Składniki sosu mieszamy, wlewamy do naczynia i układamy na nim paprykę. Całość umieszczamy w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Pieczemy 90 minut.
Dodaj komentarz