Papryka faszerowana jagnięciną

Farsz z jagnięciny zapewni potrawie niepowtarzalny smak i piękny zapach. Danie polecane na szczególne okazje. Proste w przygotowaniu i pięknie prezentujące się - z pewnością zachwyci gości.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 10 papryk

Sos:

  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 szklanka naturalnego bulionu warzywnego
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Farsz:

  • 300 g mielonej jagnięciny
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 szklanka naturalnego bulionu warzywnego
  • 1 bazylia
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka papryki

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Papryki dokładnie myjemy, górną część z ogonkiem ucinamy, a z wnętrza usuwamy pestki. Odcięte główki odkładamy.



Krok 2

Na patelni rozgrzewamy oliwę, do której dodajemy pokrojoną drobno cebulę i lekko ją szklimy. Dodajemy mięso, które smażymy i  jednocześnie rozdrabniamy. Dodajemy czosnek i smażymy. Następnie wrzucamy pomidory z puszki i przyprawiamy. Przy gotowaniu dodajemy stopniowo bulion i zioła.



Krok 3

Papryki nadziewamy przygotowanym farszem, każdą z nich przykrywamy odciętą wcześniej górną częścią. Pomidory mieszamy z bulionem, dodajemy łyżkę oliwy i chili.



Krok 4

Składniki sosu mieszamy, wlewamy do naczynia i układamy na nim paprykę. Całość umieszczamy w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Pieczemy 90 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.