 
                    Danie: Obiad
Osób: 3
Czas: Do 1h
 Poziom trudności:  Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia.
 
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                Do kubka włożyć masło, zalać gorącą wodą, rozpuścić.
 
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                Do mąki wbić jajko, dodać odrobinę soli i purée z marchewki.
 
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                Stopniowo dodawać wodę z masłem, wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię, odłożyć na 15-20 minut.
 
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                Następnie ciasto rozwałkować, pokroić w kwadraty, ułożyć po kilka borówek, złączyć przeciwległe rogi i dokładnie zlepić. Partiami wrzucać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, ułożyć na talerze i podawać ze śmietaną ubitą z cukrem.
 
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                 
Dodaj komentarz