Marchewkowo-kukurydziane pierogi z borówkami

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki kukurydzianej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 0,5 szkl. purée z marchewki
  • 1 szkl. gorącej wody

Dodatkowo:

  • 2 szkl. borówek amerykańskich
  • Śmietana Łaciata 22%
  • Cukier
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia.





Krok 2

Do kubka włożyć masło, zalać gorącą wodą, rozpuścić.





Krok 3

Do mąki wbić jajko, dodać odrobinę soli i purée z marchewki.





Krok 4

Stopniowo dodawać wodę z masłem, wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię, odłożyć na 15-20 minut.





Krok 5

Następnie ciasto rozwałkować, pokroić w kwadraty, ułożyć po kilka borówek, złączyć przeciwległe rogi i dokładnie zlepić. Partiami wrzucać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, ułożyć na talerze i podawać ze śmietaną ubitą z cukrem.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.