Paprykarz rybny

Oryginalny pomysł na dobry i pokazowy obiad. Łączy ze sobą walory smakowe, estetyczne i zdrowotne. Jeśli lubisz ryby, wypróbuj ten przepis.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Seler

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Seler

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 kg różnych gatunków ryb słodkowodnych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 kg cebuli
  • 3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 czerwona papryka
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1,5 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka natki selera
  • 1 łyżka natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Rybę czyścimy, płuczemy i kroimy na kawałki. Nacieramy solą, pieprzem i odstawiamy na 1 godzinę.



Krok 2

Cebulę kroimy na talarki i podsmażamy na oleju. Gdy cebula sie zrumieni, dodajemy pokrojoną paprykę i ostrą paprykę w proszku. Dodajemy wino i koncentrat pomidorowy. Dosypujemy natkę pietruszki i seler oraz pieprz w ziarenkach. Całość dobrze mieszany.



Krok 3

Do poprzednich produktów dodajemy kawałki ryb pozbawionych dużych ości. Dusimy na średnim ogniu do miękkości ryby. Nie mieszamy i nie potrząsamy naczyniem.



Krok 4

Aby sos nie był gęsty dolewamy wino i wodę. Przed zakończeniem gotowania dolewamy resztę wina i gotujemy jeszcze przez 10 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.