Paprykarz z drobiu

Potrawa dla wielbicieli papryki. Smaczna i kolorowo wyglądająca na talerzu, aż zachęca do spróbowania. Idealnie pasuje do kaszy gryczanej i buraczków.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1/2 kg mieszanki różnych mięs drobiowych (kaczka, kurczak, indyk)
  • 2 duże cebule
  • po 1 papryce czerwonej, żółtej
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 250 ml śmietanki Łaciatej 30%
  • 40 g smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • Kasza gryczana
  • Buraczki (ćwikła)

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę kroimy w paski i smażymy na smalcu. Kolorową paprykę kroimy w drobną kostkę, pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do cebuli. Dusimy razem do miękkości.



Krok 2

Dodajemy do warzyw czerwoną paprykę w proszku i koncentrat pomidorowy, a następnie dokładnie mieszamy i podsmażamy.



Krok 3

Pokrojony drób w osobnym naczyniu podsmażamy, uprzednio posypując go solą. Przekładamy go do warzyw i razem podduszamy, dodając odrobinę mąki rozmieszanej z wodą. W osobnym garnku gotujemy kaszę według instrukcji na opakowaniu.



Krok 4

Na koniec dodajemy śmietankę Łaciatą. Mieszamy i podajemy z kaszą i buraczkami.



Wskazówki

Surowy, przyprawiony drób najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin, aby “przeszedł” przyprawami.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.