Paprykarz z makreli i czerwonego ryżu

Autor:

Ania321

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • makrela wędzona 1 duża szt ,
  • ryż czerwony 150 gram ,
  • marchew 2 szt ,
  • papryka czerwona 1 szt ,
  • cebula 1 szt ,
  • oliwa z oliwek 2-3 łyżki ,
  • Pomidory krojone z puszki 1 puszka ,
  • papryka słodka mielona 1 łyżka ,
  • papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki ,
  • przecier pomidorowy 2 łyżki,
  • sól ,
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Ryż dokładnie wypłukać, wrzucić do garnka, wlać 3 szklanki zimnej wody, posolić i zagotować. Następnie przykryć i gotować 35 minut. Po ugotowaniu odlać nadmiar wody. Marchewkę obrać i pokroić na kawałki, paprykę również pokroić. Rozdrobnić za pomocą rozdrabniacza. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać warzywa i dusić razem przez około 15 minut. W międzyczasie, gdy warzywa się duszą, obrać rybę z ości i wrzucić do miski. Przyprawić warzywa. Dodać pomidory w puszce i dusić jeszcze 10 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy, wymieszać i potrzymać na patelni jeszcze 1-2 minuty. Dodać do ryby. Dokładnie wszystko wymieszać, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem wstawić do lodówki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.