Papryki faszerowane chili con carne

Papryki są zdecydowanie najczęściej faszerowanym warzywem, a jeśli chodzi o nadzienie, ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Dla miłośników meksykańskich smaków polecają się papryki faszerowane chili con carne, które najlepiej serwować z kwaśną śmietaną lub guacamole. Palce lizać!

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 duże papryki,
  • - 100 g sera żółtego lub mozzarelli Mlekpol,
  • - 500 g mielonego mięsa wołowego,
  • - 1 puszka krojonych pomidorów,
  • - 1 cebula,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - ½ puszki kukurydzy,
  • - 1 puszka czerwonej fasoli,
  • - 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • - 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej,
  • - 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • - szczypta cukru,
  • - sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do 180°C.



Krok 2

Papryki umyć i osuszyć, usunąć pestki, a następnie odciąć górną część. Razem z odciętymi kapeluszami przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skropić oliwą, posolić i popieprzyć. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut.



Krok 3

Cebulę pokroić drobno w kostkę. Czosnek posiekać.



Krok 4

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodać cebulę i czosnek, przesmażyć. Dodać mięso i smażyć około 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz papryką wędzoną i ostrą, a następnie wlać pomidory. Gotować bez przykrycia do zgęstnienia. Pod koniec gotowania dodać fasolę i kukurydzę.



Krok 5

Ser zetrzeć na dużych oczkach tarki.



Krok 6

Za pomocą łyżki nakładać farsz do podpieczonych papryk. Następnie posypać serem i wstawić do piekarnika jeszcze na 15 minut.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.