Papryki faszerowane chili con carne

Papryki są zdecydowanie najczęściej faszerowanym warzywem, a jeśli chodzi o nadzienie, ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Dla miłośników meksykańskich smaków polecają się papryki faszerowane chili con carne, które najlepiej serwować z kwaśną śmietaną lub guacamole. Palce lizać!

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 duże papryki
  • 100 g sera Gouda Mlekpol lub mozzarelli Mlekpol
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ puszki kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 180°C.



Krok 2

Papryki umyj i osusz, usuń pestki, a następnie odetnij górną część. Razem z odciętymi kapeluszami przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop oliwą, posól i popieprz. Wstaw do piekarnika i piecz około 30 minut.



Krok 3

Cebulę pokrój drobno w kostkę. Czosnek posiekaj.



Krok 4

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj cebulę i czosnek, przesmaż. Dodaj mięso i smaż około 10 minut. Dopraw solą, pieprzem, cukrem oraz papryką wędzoną i ostrą, a następnie wlej pomidory. Gotuj bez przykrycia, aż do zgęstnienia. Pod koniec gotowania dodaj fasolę i kukurydzę.



Krok 5

Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki.



Krok 6

Za pomocą łyżki nakładaj farsz do podpieczonych papryk. Następnie posyp serem i wstaw do piekarnika jeszcze na 15 minut. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.