Papryki są zdecydowanie najczęściej faszerowanym warzywem, a jeśli chodzi o nadzienie, ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Dla miłośników meksykańskich smaków polecają się papryki faszerowane chili con carne, które najlepiej serwować z kwaśną śmietaną lub guacamole. Palce lizać!
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Bez glutenu
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Papryki umyj i osusz, usuń pestki, a następnie odetnij górną część. Razem z odciętymi kapeluszami przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop oliwą, posól i popieprz. Wstaw do piekarnika i piecz około 30 minut.
Cebulę pokrój drobno w kostkę. Czosnek posiekaj.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj cebulę i czosnek, przesmaż. Dodaj mięso i smaż około 10 minut. Dopraw solą, pieprzem, cukrem oraz papryką wędzoną i ostrą, a następnie wlej pomidory. Gotuj bez przykrycia, aż do zgęstnienia. Pod koniec gotowania dodaj fasolę i kukurydzę.
Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Za pomocą łyżki nakładaj farsz do podpieczonych papryk. Następnie posyp serem i wstaw do piekarnika jeszcze na 15 minut. Smacznego!
Dodaj komentarz