Chleb namoczyć w zimnej wodzie.Do mięsa dodać odciśnięty chleb tostowy, cebulę i przyprawy . Dodać jeszcze jajko,i wyrobić na gładką masę. Formować klopsiki (mi wyszło 12 dość dużych klopsików). Klopsiki obtaczać w mące i podsmażać na patelni partiami ze wszystkich stron. Podsmażone klopsiki zdjąć z ognia. Cebule i czosnek i podsmażyć na łyżce oleju na patelni,na której smażyły się klopsiki następnie dodać ok 500 ml zimnej wody, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Do sosu dodać klopsiki i dusić ok 15 minut.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. (najlepiej poprzedniego dnia). Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Ziemniaki lekko ubić w misce, podzielić na cztery części, jedną część wyjąć. W powstałe zagłębienie nasypać mąki ziemniaczanej, dodać jajko i zagnieść ciasto. Ciasto dzielić na części, robić wałeczki. Wałeczki dzielimy na kluseczki, robimy kuleczki i charakterystyczną dziurkę na sos. Kluski gotujemy w posolonej wodzie przez 2 minuty od wypłynięcia. Kluseczki można podać od razu lub odsmażane. Kluski polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki, do tego proponuję ogórki kiszone lub kanapkowe. Smacznego!
Dodaj komentarz