Pasta Harissa

Ostra pasta, która idealnie sprawdzi się jako baza do marynat. Jeśli lubisz pikantne dodatki do mięsa lub chleba, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 24 suszone papryczki chili
  • łyżeczka soli
  • 6 ząbków czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

Przygotowanie

Krok 1

Papryczki namaczamy 30-40 minut w gorącej wodzie, następnie osuszamy, pozbawiamy pestek i szypułek.



Krok 2

Przygotowane papryczki siekamy na drobne.



Krok 3

Miksujemy na gładką pastę papryczki, czosnek i oliwę. Dosypujemy pozostałe przyprawy i dokładnie mieszamy.



Krok 4

Gotową harissę przekładamy do słoiczków, polewamy na wierzchu oliwą i szczelnie zamykamy.



Wskazówki

Zamknięta może stać w lodówce około miesiąca, ale nawet po tym czasie nic się z nią nie dzieje.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.