Wywodzący się z hinduskiej kuchni chutney, stanowi ciekawe połączenie warzyw, owoców i aromatycznych przypraw. Ten sos to interesujące urozmaicenie smaku klasycznych zimnych mięs i wędlin, ale też doskonałe uzupełnienie dań wegetariańskich i wegańskich takich jak warzywne szaszłyki, pakory czy pity. Koniecznym składnikiem jest ocet winny, zwykle dorzuca się też słodkie, świeże lub suszone owoce. Chutney to aromatyczny sos, dzięki któremu nawet najprostsze potrawy zyskują niepowtarzalny smak.
Osób: 16
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Wegetariańskie
Jabłka, cebulę, oba rodzaje papryki obieramy i kroimy w nieduże cząstki.
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego kolejno cebulkę, paprykę, a następnie jabłka. Dusimy całość na niedużym ogniu, aż wszystkie składniki rozpadną się i utworzą gęstą masę.
W osobnym naczyniu zagotowujemy ocet winny z przyprawami, parzymy przez 2-3 minuty i wlewamy płyn do sosu. Mieszamy, doprawiamy do smaku i jeszcze gorący chutney przelewamy do niedużych słoiczków. Zakręcamy je i stawiamy do góry dnem na 10 minut.
Chutney można podawać na ciepło i na zimno. Z podanej ilości składników otrzymamy 4 słoiczki o pojemności 200 g.
Dodaj komentarz