Chutney jabłkowy z cebulką, ostrą papryką i rozmarynem

Wywodzący się z hinduskiej kuchni chutney, stanowi ciekawe połączenie warzyw, owoców i aromatycznych przypraw. Ten sos to interesujące urozmaicenie smaku klasycznych zimnych mięs i wędlin, ale też doskonałe uzupełnienie dań wegetariańskich i wegańskich takich jak warzywne szaszłyki, pakory czy pity. Koniecznym składnikiem jest ocet winny, zwykle dorzuca się też słodkie, świeże lub suszone owoce. Chutney to aromatyczny sos, dzięki któremu nawet najprostsze potrawy zyskują niepowtarzalny smak.

Osób: 16

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 16

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kg kwaśnych jabłek (odmiany reneta)
  • 2-3 ostre papryczki chili
  • 2-3 świeże czerwone papryki
  • 2-3 czerwone cebule
  • Ocet winny (nieduża lampka)
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Pieprz czerwony
  • Kilka gałązek rozmarynu
  • 1-2 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Jabłka, cebulę, oba rodzaje papryki obieramy i kroimy w nieduże cząstki.



Krok 2

W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego kolejno cebulkę, paprykę, a następnie jabłka. Dusimy całość na niedużym ogniu, aż wszystkie składniki rozpadną się i utworzą gęstą masę.



Krok 3

W osobnym naczyniu zagotowujemy ocet winny z przyprawami, parzymy przez 2-3 minuty i wlewamy płyn do sosu. Mieszamy, doprawiamy do smaku i jeszcze gorący chutney przelewamy do niedużych słoiczków. Zakręcamy je i stawiamy do góry dnem na 10 minut.



Wskazówki

Chutney można podawać na ciepło i na zimno. Z podanej ilości składników otrzymamy 4 słoiczki o pojemności 200 g.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.