Pasta z ciecierzycy i jabłek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 małe cebulę
  • 2 kwaśne jabłka
  • olej
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Przygotowanie

Krok 1

Wodę z ciecierzycy odlej do szklanki i włóż do lodówki, do późniejszego wykorzystania. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną drobno cebulę i smaż, aż lekko się zarumieni.



Krok 2

Jabłka umyj i pokrój na ósemki. Na patelnię dodaj jabłka i ¼ szklanki cukru. Smaż, aż cukier się rozpuści i zacznie się lekko karmelizować. Dodaj sól, pieprz, szczyptę cukru i majeranek. Przykryj patelnię pokrywką i duś przez 10 minut. W razie potrzeby możesz podlać nieco danie wodą.



Krok 3

Przestudzoną zawartość patelni przełóż do malaksera. Dodaj tahini i zmiksuj. Powstała pasta ma być gładka i jednolita. Gotową pastę przełóż do słoiczków i przechowuj w lodówce. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.