Pasta z ciecierzycy i jabłek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 małe cebulę
  • 2 kwaśne jabłka
  • Olej
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • Sól i pieprz
  • Cukier

Przygotowanie

Krok 1

Wodę z ciecierzycy odlewamy do szklanki do wykorzystania (aquafaba), przechowywać w lodówce. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i smażymy, aż lekko się zarumieni. Jabłka myjemy i kroimy na ósemki.



Krok 2

Na patelnię dodajemy jabłka, ¼ szklanki cukru i smażymy, aż cukier rozpuści się i zacznie lekko się karmelizować, dodajemy sól i pieprz oraz majeranek. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy przez 10 minut (można podlewać wodą w razie potrzeby lub sokiem jabłkowym).



Krok 3

Przestudzoną zawartość patelni przerzucamy do malaksera i miksujemy z dodatkiem tahini, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Pastę przekładamy do słoiczków.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.