Dodatek pancetty, ziemniaków i świeżych ziół nadaje oryginalnego smaku.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Drożdże roztapiamy w ciepłej wodzie. Do miski wrzucamy pozostałe składniki, powoli łączymy je z przygotowanym rozczynem drożdży.
Wyrabiamy rękoma ciasto przez kilkanaście minut. Po uzyskaniu jednolitej masy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Ziemniaki obieramy i gotujemy przez około 15 minut. Nastawiamy piekarnik na 220 stopni C. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, jest gotowe do wypieczenia. Z ciasta formujemy pożądany kształt placka i wykładamy na blaszę. Ciasto smarujemy oliwą. Następnie układamy na całości serek śmietankowy, cienkie plasterki pancetty oraz plasterki ugotowanego ziemniaka.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut.
Po wyjęciu z pieca posypujemy świeżymi ziołami.
Dodaj komentarz