Pizza Pancetta

Dodatek pancetty, ziemniaków i świeżych ziół nadaje oryginalnego smaku.

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej jasnej
  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 30 ml oliwy
  • 170 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 g drożdży suchych

Dodatki:

  • 2 ziemniaki
  • 200 g serka śmietankowego
  • 50 g pancetty
  • świeże zioła

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże roztapiamy w ciepłej wodzie. Do miski wrzucamy pozostałe składniki, powoli łączymy je z przygotowanym rozczynem drożdży.



Krok 2

Wyrabiamy rękoma ciasto przez kilkanaście minut. Po uzyskaniu jednolitej masy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.



Krok 3

Ziemniaki obieramy i gotujemy przez około 15 minut. Nastawiamy piekarnik na 220 stopni C. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, jest gotowe do wypieczenia. Z ciasta formujemy pożądany kształt placka i wykładamy na blaszę. Ciasto smarujemy oliwą. Następnie układamy na całości serek śmietankowy, cienkie plasterki pancetty oraz plasterki ugotowanego ziemniaka.



Krok 4

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut.



Krok 5

Po wyjęciu z pieca posypujemy świeżymi ziołami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.