Makrela podobnie jak łosoś, należy do tłustych ryb. Jednak tłuszcz ryb jest źródłem wielonienasyconych kwasów omega 3. W tłustych rybach znajdziemy też sporo witaminy D oraz witaminy z grupy B oraz znaczne ilości selenu. Jedzmy ryby jak najczęściej.
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ze śmietanką
Wędzoną makrelę obieramy ze skóry, usuwamy ości. Mięso rozdrabniamy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski.
Do ryby dodajemy roztarty widelcem ser, drobno posiekane liście pietruszki, majonez, pieprz i ewentualnie sól.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dolewając tyle śmietanki Łaciatej, by po zmieszaniu powstała gęsta pasta, którą łatwo będzie można rozsmarować na kanapkach.
Pastę rozsmarowujemy na kanapkach z żytniego pieczywa i posypujemy dla dekoracji posiekaną natką pietruszki.
Uwaga z solą, wędzone ryby są dość słone! Pastę można przechowywać w lodówce przez 1-2 dni.
Dodaj komentarz