Pasta z wędzonej makreli z majonezem i pietruszką

Makrela podobnie jak łosoś, należy do tłustych ryb. Jednak tłuszcz ryb jest źródłem wielonienasyconych kwasów omega 3. W tłustych rybach znajdziemy też sporo witaminy D oraz witaminy z grupy B oraz znaczne ilości selenu. Jedzmy ryby jak najczęściej.

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • wędzona makrela (około 150 g)
  • ½ kostki białego sera
  • Śmietanka Łaciata 18%
  • ¼ pęczka natki pietruszki
  • 1-2 łyżeczki majonezu
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Wędzoną makrelę obieramy ze skóry, usuwamy ości. Mięso rozdrabniamy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski.



Krok 2

Do ryby dodajemy roztarty widelcem ser, drobno posiekane liście pietruszki, majonez, pieprz i ewentualnie sól.



Krok 3

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dolewając tyle śmietanki Łaciatej, by po zmieszaniu powstała gęsta pasta, którą łatwo będzie można rozsmarować na kanapkach.



Krok 4

Pastę rozsmarowujemy na kanapkach z żytniego pieczywa i posypujemy dla dekoracji posiekaną natką pietruszki.



Wskazówki

Uwaga z solą, wędzone ryby są dość słone! Pastę można przechowywać w lodówce przez 1-2 dni.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.