Truskawkowa Zebra

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Główne Składniki:

  • 600-700 g herbatników,
  • 500 ml śmietanki ŁACIATA 36%,
  • 4 łyżki syropu kokosowego,
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru,
  • 3 szklanki mleka ŁACIATE 2%,
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej,
  • 7 łyżek cukru (lub więcej),
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 150 g wiórków kokosowych

Składniki na Frużelinę Truskawkową:

  • 500 g truskawek,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie

Wykonanie Ciasta:

Wiórki kokosowe podprażyć na suchej patelni do lekkiego zarumienienia. Przestudzić. Budynie i mąkę rozprowadzić w 1 szklance mleka. Pozostałe mleko, 200 ml śmietanki, syrop kokosowy i 5 łyżek cukru - wymieszać i zagotować. Powoli dolać budynie z mąką energicznie mieszając do powstania gęstej masy. Przełożyć do dużej miski, przykryć wierzch folią spożywczą i schłodzić (najlepiej po przestudzeniu - w lodówce). Dno i boki dużej prostokątnej formy wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Dno wyłożyć pierwszą warstwą herbatników. Truskawki odszypułkować, umyć i zblendować z 2 łyżkami cukru i sokiem z cytryny. Następnie 2 łyżeczki żelatyny zalać wodą tylko do przykrycia. Odstawić na 5 min. do napęcznienia. Mus truskawkowy zagotować. Dodać rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Energicznie wymieszać. Następnie zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać, lekko przestudzić i połowę wyłożyć od razu na pierwszą warstwę herbatników. Schłodzić w lodówce. Resztę frużeliny pozostawić do wolniejszego stygnięcia w temperaturze pokojowej. Dokończyć przygotowanie kremu. Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia. Odstawić na 10 min. Pozostałą śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem 2 łyżek cukru. Następnie, łyżka po łyżce dodawać zimny budyń. Miksować do uzyskania jednolitego kremu. Można dosłodzić. Żelatynę podgrzać w mikrofali tylko do rozpuszczenia się - nie dopuścić do zagotowania! (5 s). Przestudzić, zmieszać z 4 łyżkami kremu i wmiksować do reszty masy. Do kremu wmieszać połowę wiórków kokosowych. Na schłodzoną frużelinę na pierwszej warstwie herbatników wyłożyć część kremu i przykryć kolejnymi ciastkami. Posmarować je pozostałą przestudzoną frużeliną (jeśli jest nadal ciepła - schłodzić) i wyłożyć kolejną warstwę kremu. Przykryć herbatnikami i posmarować kremem. Posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi. Schłodzić ciasto w formie owiniętej folią przez min. 12 godzin w lodówce (herbatniki muszą zmięknąć).





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.