Paszteciki z mięsem i pieczarkami

Autor:

Ania321

Osób: 10

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 10

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g ciasta francuskiego
  • ½ kg mięsa ugotowanego
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 4-5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 żółtko jaja
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • ⅓ łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Ugotowane mięso obrać z kości i zmielić w maszynce lub rozdrobnić w rozdrabniaczu.



Krok 2

Cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć, aż się zeszkli. Dodać łyżkę masła oraz oczyszczone i pokrojone na kawałki pieczarki. Dusić, aż puszczą sok. Wrzucić na patelnię masło, wymieszać.



Krok 3

Dodać przyprawy, przecier pomidorowy i smażyć przez kilka minut.



Krok 4

Nakładać farsz na ciasto francuskie, zawinąć. Pociąć paszteciki na kawałki.



Krok 5

Posmarować wierzch roztrzepanym żółtkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut w temperaturze 200°C z termoobiegiem.



Wskazówki

Do przygotowania pasztecików zostało wykorzystane mięso wieprzowe i wołowe z rosołu.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.