Paszteciki z pieczarkami

Autor:

Aneta P

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • mąka 3 szk,
  • drożdże 30 g,
  • mleko Łaciate ok. 1 szk,
  • masło Łaciate 150 g,
  • jajko 1 szt,
  • sól 1 łyżeczka,
  • cukier 1 łyżeczka,

Farsz

  • pieczarki 1 kg,
  • cebula 3 szt,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,

Dodatkowo

  • jajko 1 szt do posmarowania pasztecików,

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć do momentu aż woda odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszać.





Krok 2

Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać cukier oraz łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut.





Krok 3

Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, sól, jajko, roztopione masło, ciepłe mleko i zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.





Krok 4

Następnie ciasto rozwałkować na placek o grubości około 2 – 3 mm. Na ciasto wyłożyć farsz, zwinąć i odciąć od reszty placka. Czynność powtórzyć.





Krok 5

Ruloniki pokroić na mniejsze kawałki. Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 25 minut w temperaturze 190 stopni.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.