Pasztet rybny pieczony z warzywami

Nie trzeba większych zdolności kulinarnych, aby samodzielnie zrobić pasztet. Domowe smarowidła do kanapek są zdrowsze, bo przygotowane ze świeżych, nie poddanych konserwacji składników. Wbrew pozorom, przygotowanie ich nie zajmuje tak wiele czasu, a daje ogromną satysfakcję i możliwość dostosowania ich do indywidualnego smaku.

Danie: Kolacja

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką

Danie: Kolacja

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • ½ kg mięsa ryb
  • Włoszczyzna: 3-4 marchewki, pietruszka, plaster selera, por 2 cm
  • 1-2 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 3-4 jajka
  • 150 ml śmietanki Łaciatej 30%
  • Pieprz czarny
  • Sól
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Włoszczyznę gotujemy tak długo, aż będzie miękka z liściem laurowym i zielem angielskim oraz odrobiną soli. Do gotowego bulionu warzywnego dorzucamy filety z ryb i ziemniaki, gotujemy nie dłużej niż 10 minut.



Krok 2

Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na oleju. Odstawiamy z ognia i studzimy.



Krok 3

Rybę i ugotowaną włoszczyznę wyjmujemy z bulionu. Przestudzamy.



Krok 4

Nastawiamy piekarnik na 180ºC. Rozdrobnione mięso ryby (bez ości) ugotowane warzywa, upieczoną cebulkę z tłuszczem miksujemy na gładką masę, dodając do niej śmietankę Łaciatą i jajka. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeszcze raz miksujemy wszystko razem.



Krok 5

Pasztet przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem. Pieczemy przez 35-40 minut.



Krok 6

Pasztet zostawiamy do wystudzenia.



Wskazówki

Kolor pasztetu zależy od ilości dodanej marchewki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.