Nie trzeba większych zdolności kulinarnych, aby samodzielnie zrobić pasztet. Domowe smarowidła do kanapek są zdrowsze, bo przygotowane ze świeżych, nie poddanych konserwacji składników. Wbrew pozorom, przygotowanie ich nie zajmuje tak wiele czasu, a daje ogromną satysfakcję i możliwość dostosowania ich do indywidualnego smaku.
Danie: Kolacja
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler
Ze śmietanką
Włoszczyznę gotujemy tak długo, aż będzie miękka z liściem laurowym i zielem angielskim oraz odrobiną soli. Do gotowego bulionu warzywnego dorzucamy filety z ryb i ziemniaki, gotujemy nie dłużej niż 10 minut.
Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na oleju. Odstawiamy z ognia i studzimy.
Rybę i ugotowaną włoszczyznę wyjmujemy z bulionu. Przestudzamy.
Nastawiamy piekarnik na 180ºC. Rozdrobnione mięso ryby (bez ości) ugotowane warzywa, upieczoną cebulkę z tłuszczem miksujemy na gładką masę, dodając do niej śmietankę Łaciatą i jajka. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeszcze raz miksujemy wszystko razem.
Pasztet przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem. Pieczemy przez 35-40 minut.
Pasztet zostawiamy do wystudzenia.
Kolor pasztetu zależy od ilości dodanej marchewki.
Dodaj komentarz