Pasztet wieprzowy z żurawiną najlepiej smakuje na świeżym pieczywie. Owoce żurawiny nadają mu specyficznego smaku. Polecany dla każdego i na każdą okazję.
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Bez glutenu
Mięso pokrój w kostkę, a cebulę w piórka. W garnku roztop masło, a następnie zeszklij na nim cebulę. Dodaj mięso, smaż około 10 minut, a następnie przypraw. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, po czym duś pod przykryciem, na wolnym ogniu przez 1 godzinę, podlewając w razie potrzeby wodą.
Owoce żurawiny mocz w gorącej wodzie, a gdy zmiękną, odcedź je. Mięso z garnka, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem przepuść kilkukrotnie przez maszynkę do mięsa. Dodaj żurawinę i wymieszaj.
Przygotuj formę na pasztet, którą wyłóż folią aluminiową. Następnie ułóż w niej masę i włóż do lodówki, aż do zastygnięcia.
Piecz pasztet w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut. Smacznego!
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Stokrotka
Opublikowany: 2018-02-22 09:58:00
Wspaniały:)