Pasztet wieprzowy z żurawiną

Pasztet wieprzowy z żurawiną najlepiej smakuje na świeżym pieczywie. Owoce żurawiny nadają mu specyficznego smaku. Polecany dla każdego i na każdą okazję.

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Danie:

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3 łyżki masła Mazurski Smak
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 ziela angielskie

Przygotowanie

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę, a cebulę w piórka. W garnku roztop masło, a następnie zeszklij na nim cebulę. Dodaj mięso, smaż około 10 minut, a następnie przypraw. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, po czym duś pod przykryciem, na wolnym ogniu przez 1 godzinę, podlewając w razie potrzeby wodą.



Krok 3

Owoce żurawiny mocz w gorącej wodzie, a gdy zmiękną, odcedź je. Mięso z garnka, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem przepuść kilkukrotnie przez maszynkę do mięsa. Dodaj żurawinę i wymieszaj.



Krok 4

Przygotuj formę na pasztet, którą wyłóż folią aluminiową. Następnie ułóż w niej masę i włóż do lodówki, aż do zastygnięcia.



Krok 5

Piecz pasztet w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut. Smacznego!



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Stokrotka

Opublikowany: 2018-02-22 09:58:00

Wspaniały:)

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.