Ziemniaki w mundurkach zapiekane w piekarniku z jajkiem to propozycja na prosty, a jednocześnie smaczny posiłek - lekki obiad lub kolację. Jeśli chcemy, kilka minut przed końcem pieczenia ziemniaki można posypać serem lub pokrojoną szynką.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Jajko kurze
Wegetariańskie
Bez glutenu
Bez laktozy
Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie.
W tym czasie przygotować oliwę czosnkową. Czosnek rozetrzeć na pastę (posiekać, posolić, rozetrzeć – powtarzać do uzyskania pasty) i wymieszać z oliwą.
Piekarnik rozgrzać do 180⁰C.
Ugotowane ziemniaki przekroić na pół i lekko wydrążyć środek. Ułożyć skórą do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W zagłębienia wbić jajka.
Wstawić do piekarnika i piec około 10-15 minut, do ścięcia się białka. Żółtko powinno pozostać płynne.
Wyjąć z piekarnika i za pomocą pędzelka wysmarować ziemniaki oliwą czosnkową. Przełożyć na talerze, posypać szczypiorkiem i serwować.
Dodaj komentarz