Ziemniaki zapiekane z jajkiem

Ziemniaki w mundurkach zapiekane w piekarniku z jajkiem to propozycja na prosty, a jednocześnie smaczny posiłek - lekki obiad lub kolację. Jeśli chcemy, kilka minut przed końcem pieczenia ziemniaki można posypać serem lub pokrojoną szynką.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Wegetariańskie

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Wegetariańskie

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 duże ziemniaki,
  • - 8 jajek,
  • - 8 łyżek oliwy z oliwek,
  • - 4 ząbki czosnku,
  • - sól i pieprz,
  • - posiekany szczypiorek

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie.



Krok 2

W tym czasie przygotować oliwę czosnkową. Czosnek rozetrzeć na pastę (posiekać, posolić, rozetrzeć – powtarzać do uzyskania pasty) i wymieszać z oliwą.



Krok 3

Piekarnik rozgrzać do 180⁰C.



Krok 4

Ugotowane ziemniaki przekroić na pół i lekko wydrążyć środek. Ułożyć skórą do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W zagłębienia wbić jajka.



Krok 5

Wstawić do piekarnika i piec około 10-15 minut, do ścięcia się białka. Żółtko powinno pozostać płynne.



Krok 6

Wyjąć z piekarnika i za pomocą pędzelka wysmarować ziemniaki oliwą czosnkową. Przełożyć na talerze, posypać szczypiorkiem i serwować.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.