Kasza gryczana jest świetnym źródłem dobrze przyswajalnego białka. Sałatka na bazie kaszy gryczanej da uczucie sytości, a dodatek świeżej natki pietruszki pomoże zadbać o nasz wzrok i cerę.
Danie: Sałatki
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Fit
Przygotowanie wiosennej sałatki zaczynamy od zagotowania wody. Do wrzącej, osolonej wody wsadzamy woreczki kaszy gryczanej. Gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta.
W czasie, kiedy czekamy na ugotowanie kaszy, myjemy i kroimy na ćwiartki pomidorki koktajlowe.
Cebulę obieramy ze skórki i kroimy w cienkie piórka. Natkę pietruszki siekamy drobno.
Szpinak wyjmujemy z opakowania, dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Ugotowaną kaszę przesypujemy do naczynia, dodajemy szpinak, pomidorki i cebulę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, i skrapiamy oliwą z oliwek. Na koniec całość posypujemy natką pietruszki, która doda jej intensywnego, świeżego aromatu.
Pomidorki koktajlowe są doskonałym źródłem witamin C, E i K.
Dodaj komentarz