Wiosenna sałatka z kaszą gryczaną i szpinakiem doprawiona świeżą pietruszką

Kasza gryczana jest świetnym źródłem dobrze przyswajalnego białka. Sałatka na bazie kaszy gryczanej da uczucie sytości, a dodatek świeżej natki pietruszki pomoże zadbać o nasz wzrok i cerę.

Danie: Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Danie: Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 200 g kaszy gryczanej
  • - 100 g pomidorków koktajlowych
  • - 100 g świeżego szpinaku
  • - 1 czerwona cebula
  • - natka pietruszki
  • - sól
  • - pieprz
  • - oliwa z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowanie wiosennej sałatki zaczynamy od zagotowania wody. Do wrzącej, osolonej wody wsadzamy woreczki kaszy gryczanej. Gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta.



Krok 2

W czasie, kiedy czekamy na ugotowanie kaszy, myjemy i kroimy na ćwiartki pomidorki koktajlowe.



Krok 3

Cebulę obieramy ze skórki i kroimy w cienkie piórka. Natkę pietruszki siekamy drobno.



Krok 4

Szpinak wyjmujemy z opakowania, dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.



Krok 5

Ugotowaną kaszę przesypujemy do naczynia, dodajemy szpinak, pomidorki i cebulę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, i skrapiamy oliwą z oliwek. Na koniec całość posypujemy natką pietruszki, która doda jej intensywnego, świeżego aromatu.



Wskazówki

Pomidorki koktajlowe są doskonałym źródłem witamin C, E i K.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.