Pasztet wołowy z cukinią

Wyśmienity pasztet, którym zajadają się całe rodziny. Bardzo prosty i szybki do przygotowania. Pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje.

Danie: Kolacja

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Seler

Danie: Kolacja

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Seler


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g szpondru wołowego
  • - 4 ćwiartki z kurczaka
  • - 2 marchewki
  • - ½ selera
  • - 2 cebule
  • - 500 g cukinii
  • - 2 jajka
  • - 3 łyżki bułki tartej
  • - ½ łyżeczki chilli
  • - 1 łyżeczka soli
  • - ½ łyżeczka pieprzu
  • - 2 łyżki smalcu
  • - 2 łyżki masła
  • - natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Mięso dokładnie myjemy, umieszczamy w dużym garnku i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości i studzimy. Oddzielamy mięso od kości i skór, a następnie podsmażamy na rozgrzanym smalcu.



Krok 2

Marchewki i seler obieramy i gotujemy. Cukinię myjemy i ścieramy na dużych oczkach, a następnie odsączamy z wody.



Krok 3

Mielimy na średnich oczkach mięso, marchewkę, seler, cebulę.



Krok 4

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Mieszamy wszystkie zmielone składniki z jajkami, cukinią i bułką tartą, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Pieczemy ok. 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni. Dekorujemy natką pietruszki.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.