Pasztet z białej fasoli

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Jajko kurze

Danie:

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

3.40/5

Oceń przepis

Ocena

3.40/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g białej fasoli Piękny Jaś
  • 2 białe cebulki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 3 jajka
  • 200 g masła Łaciate
  • 1 łyżka musztardy
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Fasolę zalej wodą i odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedź fasolę, przelej świeżą wodą i wstaw do gotowania (na około 2h). Kiedy fasola będzie już miękka odcedź ją i przestudź.



Krok 2

Piekarnik nastaw na 185°C.



Krok 3

Warzywa oczyść i pokrój na mniejsze części, a następnie przełóż je na blaszkę wysmarowaną olejem. Wstaw do pieczenia na około 40 minut. Ściągnij z blaszki i przestudź.



Krok 4

Przestudzone warzywa przełóż do malaksera, dodaj musztardę, przyprawy, sól i pieprz, a potem zmiel wszystko na gładką pastę. Przełóż do dużej miski.



Krok 5

W malakserze umieść fasolę i również zmiksuj ją na gładką pastę. Dołóż fasolę do warzyw.



Krok 6

Jajka wbij do miski i dokładnie roztrzep.



Krok 7

Pastę warzywną dokładnie wymieszaj, aż do połączenia składników. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem. Dodaj jajka i dokładnie wymieszaj.



Krok 8

Formę na pasztet wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Masę przełóż do formy i piecz przez około godzinę w temperaturze 180°C. Smacznego!



Wskazówki

Po ostudzeniu pasztet przechowuj w lodówce.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.