Sernik na zimno

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • - 60 dag serka homogenizowanego Rolmlecz wanilia Mlekpol,
  • - 1/2 szklanki cukru pudru,
  • - 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • - 4,5 łyżeczki żelatyny,
  • - 1/4 szklanki wrzącej wody (do rozpuszczenia żelatyny),
  • - 1 galaretka truskawkowa,
  • - kolorowe dodatki do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm, dno posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz i wypuścić papier na zewnątrz, boki tortownicy wysmarować masłem.



Krok 2

Serek wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.



Krok 3

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody (dokładnie rozmieszać) i poczekać aż przestygnie.



Krok 4

Letnią żelatynę dodać do serka, bardzo powoli, jednocześnie miksując mikserem na małych obrotach, tak aby żelatyna nie posklejała się i nie potworzyła grudek.



Krok 5

Gotową masę serową przelać do przygotowanej tortownicy i wstawić do lodówki.



Krok 6

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.



Krok 7

Wymieszać i odstawić do stężenia. Gdy galaretka będzie prawie gotowa wyjąć sernik z lodówki i na wierzch wylać tężejącą galaretkę.



Krok 8

Sernik ponownie wstawić do lodówki i schłodzić przez całą noc. Na koniec można udekorować kolorowymi dodatkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.