Pasztet z indyka z suszonymi pomidorami

Autor:

Ania321

Danie: Śniadanie

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g udźca z indyka
  • 400 g boczku surowego
  • 1 cebula
  • 50 g szpinaku świeżego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 małe bułki czerstwe
  • 1 szklanka mleka Łaciate
  • 3 jajka
  • 5-6 dużych kawałków suszonych pomidorów
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • Sól
  • Pieprz
  • Ziele angielskie
  • Liście laurowe

Przygotowanie

Krok 1

Mięso ugotować do miękkości z dodatkiem soli, liści laurowych i ziela angielskiego.



Krok 2

Cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie.



Krok 3

Dodać pokrojony szpinak, dusić 1 minutę.



Krok 4

Bułki namoczyć w mleku, a następnie odcisnąć.



Krok 5

Mięso zmielić w maszynce razem z bułkami oraz cebulą i szpinakiem. Dodać jajka i dokładnie wymieszać.



Krok 6

Suszone pomidory pokroić w kostkę, dodać do masy. Dodać również przyprawy. Wymieszać wszystko i przełożyć do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia.



Krok 7

Piec pasztet przez 50 minut w piekarniku z termoobiegiem, nagrzanym do temperatury 180°C.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.