Proste danie. Możliwe do wykonania przez każdego. Nadaje się do jedzenia zarówno jako danie obiadowe, jak i na zimno w formie przekąski. Polecane na prywatki i parapetówki. Można je wcześniej przyrządzić i wyjąć we właściwej chwili. Szczególnie lubiane przez dzieci i młodzież.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Udka dokładnie myjemy i suszymy, po czym nacinamy każde 2-3 krotnymi ukośnymi nacięciami.
Miód mieszamy z musztardą, octem winnym i olejem. Doprawiamy przyprawami.
Udka polewamy z każdej strony powstałą marynatą i zawijamy w folię spożywczą. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Udka wyjmujemy, odsączamy z nadmiaru marynaty. Układamy na blaszce piekarnika lub na grillu. Pieczemy w średniej temperaturze przez 30 minut, obracając je przynajmniej dwukrotnie. Skórka powinna być rumiana i chrupiąca.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Ciasteczkowa Pani :)
Opublikowany: 2018-02-18 09:06:00
Bardzo dobre, polecam:)