Ten wykwintny pasztet ma kremową, gładką konsystencję i śmietankowo- łososiowy smak wzbogacony nutą krewetek. To prawdziwie świąteczne danie, które wzbudzi zachwyt u wszystkich wielbicieli ryb.
Danie: Kolacja
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Skorupiaki
Ze śmietanką
Oczyszczone krewetki usmaż krótko 3-4 minuty na maśle wraz z posiekanym czosnkiem. Lekko ostudź. Odłóż 2-3 krewetki do dekoracji.
Rozdrobnionego łososia, krewetki oraz mascarpone zmiel lub zblenduj na gładkie puree.
Dopraw solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny, a potem jeszcze raz wymieszaj dodając do puree śmietankę.
Nastaw piekarnik na 180ºC. Gładką masę przełóż do żaroodpornego naczynia i piecz przez 25-30 minut.
Pasztet zostaw do pełnego wystudzenia. Przed podaniem możesz udekorować go łyżką śmietanki oraz pozostawionymi krewetkami. Świetnie będzie się z nim komponował także posiekany szczypiorek. Smacznego!
Zbyt długie smażenie krewetek sprawia, że stają się gumowate! Powinny zachować różowy kolor.
Dodaj komentarz