Pasztet z łososia z krewetkami i serkiem mascarpone

Ten wykwintny pasztet ma kremową, gładką konsystencję i śmietankowo- łososiowy smak wzbogacony nutą krewetek. To prawdziwie świąteczne danie, które wzbudzi zachwyt u wszystkich wielbicieli ryb.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Skorupiaki

Ze śmietanką

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Skorupiaki

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 10 sztuk krewetek królewskich
  • 300 g wędzonego łososia
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki zmielonego, białego pieprzu
  • sok z ½ cytryny
  • 2-4 łyżek masła
  • 3-4 łyżki Śmietanki Łaciatej 30% + do dekoracji
  • szczypiorek (do dekoracji) - opcjonalnie

Przygotowanie

Krok 1

Oczyszczone krewetki smażymy krótko 3-4 minuty na maśle z posiekanym czosnkiem. Lekko studzimy.



Krok 2

Rozdrobnionego łososia i upieczone krewetki z masłem i czosnkiem (2-3 zostaw do dekoracji) oraz mascarpone mielimy lub blendujemy na gładkie puree.



Krok 3

Doprawiamy solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny i jeszcze raz mieszamy dodając do puree śmietankę Łaciatą.



Krok 4

Nastawiamy piekarnik na 180ºC. Gładką masę przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy przez 25-30 minut.



Krok 5

Pasztet zostawiamy do wystudzenia. Pasztet możesz udekorować na talerzu łyżką śmietanki Łaciatej oraz krewetkami. Swietnie będzie się komponował także szczypiorek.



Wskazówki

Zbyt długie smażenie krewetek sprawia, że stają się gumowate! Powinny zachować różowy kolor.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.