Pasztet z wieprzowej wątroby, bez pieczenia

Domowej roboty pasztet z wątróbek w wersji bez pieczenia, przygotowuje się niezwykle łatwo. To ciekawa alternatywa dla kupnych wyrobów, do jakości których nie zawsze mamy zaufanie. Samodzielne wykonanie pasztetu nie jest wcale trudne i nie zajmuje tak wiele czasu, jak wydawać by się mogło. Więc warto spróbować swych sił w kuchni.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 kg wątroby wieprzowej
  • 1-2 średnie ziemniaki
  • 2-3 cebule
  • ¼ kostki masła (lub smalcu opcjonalnie)
  • ½ szklanki mleka
  • majeranek lub tymianek
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.



Krok 2

Na rozgrzanym oleju przesmażamy wątróbkę, przez 3-5 minut. Dorzucamy cebulę, a gdy się zeszkli, ziemniaki w koskach. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i smażymy do miękkości.



Krok 3

Przestudzoną wątrobę z cebulą i ziemniakami blendujemy razem z tłuszczem od ich smażenia, dodajemy do masy masło, tymianek i mleko. Blendujemy ponownie, aż masa stanie się gładka i jednolita.



Krok 4

Doprawiamy do smaku i przekładamy pasztet do słoiczków, które szczelnie zamykamy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.