Domowej roboty pasztet z wątróbek w wersji bez pieczenia, przygotowuje się niezwykle łatwo. To ciekawa alternatywa dla kupnych wyrobów, do jakości których nie zawsze mamy zaufanie. Samodzielne wykonanie pasztetu nie jest wcale trudne i nie zajmuje tak wiele czasu, jak wydawać by się mogło. Więc warto spróbować swych sił w kuchni.
Danie: Kolacja
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Cebulę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Na rozgrzanym oleju przesmażamy wątróbkę, przez 3-5 minut. Dorzucamy cebulę, a gdy się zeszkli, ziemniaki w koskach. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i smażymy do miękkości.
Przestudzoną wątrobę z cebulą i ziemniakami blendujemy razem z tłuszczem od ich smażenia, dodajemy do masy masło, tymianek i mleko. Blendujemy ponownie, aż masa stanie się gładka i jednolita.
Doprawiamy do smaku i przekładamy pasztet do słoiczków, które szczelnie zamykamy.
Dodaj komentarz