Gulasz wieprzowy z kalarepką i marchewką

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kg mięsa wieprzowego bez kości
  • 1 cebula
  • 2 kalarepki
  • 1 marchewka
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 łyżki smalcu
  • 7-8 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany Łaciata 18%
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy do gulaszu
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy

Przygotowanie

Krok 1

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, zrumienić na rozgrzanym smalcu. Przełożyć do rondla, wlać 2 szklanki bulionu, dodać liść laurowy, angielskie ziele i dusić.



Krok 2

Marchewkę i kalarepki obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie razem z posiekaną cebulą i czosnkiem. Wsypać do półmiękkiego mięsa, dodać odrobinę soli, przyprawę do gulaszu i pieprzu, dusić do miękkości.



Krok 3

Śmietanę wymieszać z mąką, mieloną papryką i odrobiną wody. Połączyć z mięsem, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.



Krok 4

Podawać z pieczywem, kaszą lub ryżem i surówką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.