Kaczka po chińsku

Danie bardzo smaczne, ale kaczka jest nie polecana osobom na diecie wątrobowej. Pozostali jednak mogą sobie pofolgować i cieszyć się jej aromatem, smakiem i cudownym uczuciem chrupania przysmażonej skórki i kruchego, soczystego mięska kaczki.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 młoda kaczka (najlepiej francuska)
  • - 2 łyżki miodu
  • - 4 łyżki sosu sojowego
  • - 1 łyżeczka mieszanki ziół (najlepiej przyprawa 5 smaków)
  • - 5 łyżek oliwy
  • - 1 pomarańcza

Przygotowanie

Krok 1

Kaczkę dokładnie myjemy i suszymy, pozbawiamy ją pałek po piórach.



Krok 2

Pozostałe składniki podgrzewamy na wolnym ogniu, aż do połączenia się ich w jednolitą masę.



Krok 3

Kaczkę dokładnie nacieramy powstałą masą z zewnątrz i wewnątrz. Odstawiamy na 5 godzin.



Krok 4

Smażymy w całości ze wszystkich stron na oliwie w zamkniętym naczyniu lub głębokiej patelni przez 1 godzinę. Dla mniej wprawionych w sztuce kulinarnej polecamy pokroić kaczkę na ćwiartki przed smażeniem. Ozdabiamy plasterkami pomarańczy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.