Danie bardzo smaczne, ale kaczka jest nie polecana osobom na diecie wątrobowej. Pozostali jednak mogą sobie pofolgować i cieszyć się jej aromatem, smakiem i cudownym uczuciem chrupania przysmażonej skórki i kruchego, soczystego mięska kaczki.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Soja
Kaczkę dokładnie myjemy i suszymy, pozbawiamy ją pałek po piórach.
Pozostałe składniki podgrzewamy na wolnym ogniu, aż do połączenia się ich w jednolitą masę.
Kaczkę dokładnie nacieramy powstałą masą z zewnątrz i wewnątrz. Odstawiamy na 5 godzin.
Smażymy w całości ze wszystkich stron na oliwie w zamkniętym naczyniu lub głębokiej patelni przez 1 godzinę. Dla mniej wprawionych w sztuce kulinarnej polecamy pokroić kaczkę na ćwiartki przed smażeniem. Ozdabiamy plasterkami pomarańczy.
Dodaj komentarz