Patatas bravas to pikantne danie ziemniaczane wywodzące się z Hiszpanii. Tradycyjnie danie składa się z pokrojonych w kostkę ziemniaków obtoczonych w oliwie z oliwek i usmażonych, a następnie podanych z ostrym sosem skropionym na wierzchu.
Danie: Obiad
Osób: 1
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Połóż czosnek na desce do krojenia i posyp go solą. Rozgnieć go płaską stroną ostrza noża, tworząc gładką pastę. Przełóż do małej miski.
Przygotuj sos aioli. Do wysokiego naczynia dodaj majonez, sok z cytryny, sól i oliwę. Dodaj połowę pasty czosnkowej. Zblenduj wszystko na gładką masę. Przykryj i schowaj do lodówki.
Przygotuj sos bravas. W małym rondlu rozgrzej 1 łyżkę oleju na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Smaż ok. 2-3 minuty. Dodaj pastę czosnkową i smaż jeszcze przez 1 minutę. Dodaj mąkę i paprykę. Wymieszaj. Następnie stopniowo dolewaj resztę bulionu. Dodaj liść laurowy. Doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Gotuj przez ok. 6-8 min, aż sos zgęstnieje.
Po zdjęciu sosu z ognia lekko go ostudź. Wyjmij liść laurowy, a potem zblenduj wszystko dokładnie. Przełóż sos z powrotem na patelnię i znów delikatnie go podgrzej.
Ziemniaki pokrój w kostkę o grubości ok. 3-4 cm. Wrzuć je do zimnej wody i mocz 30 min. Odcedź je, a potem osusz papierowymi ręcznikami. Na patelni elektrycznej lub we frytkownicy rozgrzej olej do 130°C. Smaż ziemniaki na głębokim oleju, aż do miękkości przez ok. 8-10 minut. Po tym czasie wyjmij je łyżką cedzakową i odsącz na ręcznikach papierowych. Całkowicie ostudź.
Zwiększ temperaturę oleju do 190°C. Usmaż ziemniaki ponownie, aż będą chrupiące i złocistobrązowe, przez ok. 3-4 minuty. Podczas smażenia obracaj je dosyć często.
Po wyjęciu odsączyć na ręcznikach papierowych i posyp solą. Podawaj z sosem bravas i sosem aioli. Smacznego!
Dodaj komentarz