Patatas Bravas

Patatas bravas to pikantne danie ziemniaczane wywodzące się z Hiszpanii. Tradycyjnie danie składa się z pokrojonych w kostkę ziemniaków obtoczonych w oliwie z oliwek i usmażonych, a następnie podanych z ostrym sosem skropionym na wierzchu.

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 0,6 kg ziemniaków
  • ¾ łyżeczki soli
  • olej

Sos aioli:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ szklanki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ¼ łyżeczki soli

Sos bravas:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki uniwersalnej
  • 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka
  • 1 liść laurowy

Przygotowanie

Krok 1

Połóż czosnek na desce do krojenia i posyp go solą. Rozgnieć go płaską stroną ostrza noża, tworząc gładką pastę. Przełóż do małej miski.



Krok 2

Przygotuj sos aioli. Do wysokiego naczynia dodaj majonez, sok z cytryny, sól i oliwę. Dodaj połowę pasty czosnkowej. Zblenduj wszystko na gładką masę. Przykryj i schowaj do lodówki.



Krok 3

Przygotuj sos bravas. W małym rondlu rozgrzej 1 łyżkę oleju na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Smaż ok. 2-3 minuty. Dodaj pastę czosnkową i smaż jeszcze przez 1 minutę. Dodaj mąkę i paprykę. Wymieszaj. Następnie stopniowo dolewaj resztę bulionu. Dodaj liść laurowy. Doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Gotuj przez ok. 6-8 min, aż sos zgęstnieje.



Krok 4

Po zdjęciu sosu z ognia lekko go ostudź. Wyjmij liść laurowy, a potem zblenduj wszystko dokładnie. Przełóż sos z powrotem na patelnię i znów delikatnie go podgrzej.



Krok 5

Ziemniaki pokrój w kostkę o grubości ok. 3-4 cm. Wrzuć je do zimnej wody i mocz 30 min. Odcedź je, a potem osusz papierowymi ręcznikami. Na patelni elektrycznej lub we frytkownicy rozgrzej olej do 130°C. Smaż ziemniaki na głębokim oleju, aż do miękkości przez ok. 8-10 minut. Po tym czasie wyjmij je łyżką cedzakową i odsącz na ręcznikach papierowych. Całkowicie ostudź.



Krok 6

Zwiększ temperaturę oleju do 190°C. Usmaż ziemniaki ponownie, aż będą chrupiące i złocistobrązowe, przez ok. 3-4 minuty. Podczas smażenia obracaj je dosyć często.



Krok 7

Po wyjęciu odsączyć na ręcznikach papierowych i posyp solą. Podawaj z sosem bravas i sosem aioli. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.